Supa je skoro pa neizostavan deo trpeze svakog doma, a Bag začin je neizostavan deo svake supe. Neretko se dešava da u šerpi ostane viška supe, ali šta raditi sa njom? Zamrzavanje supe je proces kojim ćete je sačuvati za kasnije, i pored toga uštedeti dragoceno vreme.

Odgovorili smo na neka važna pitanja vezana za zamrzavanje supe koja će vas sigurno zanimati:

Koje supe su najbolje za zamrzavanje?

-Odgovor se naravno krije u sastojcima. Krem supe, supe čiji je sadržaj bogat povrćem sa visokim procentom skroba i rezancima nisu idealne za zamrzavanje, dok se čorbaste supe sa mesom veoma dobro zamrzavaju.

Koliko dugo supa može da stoji u frižideru pre zamrzavanja?

-Ukoliko u supi ima mesa, ne bi trebalo da je držite u frižideru duže od 3 dana pre nego što je zamrznete. Ipak, predlažemo da je zamrznete istog dana kada ste je skuvali kako bi izbegli nepotreban rizik.

Koliko dugo supa može biti zamrznuta?

-Supa može da stoji u zamrzivaču i do 3 meseca, ali imajte u vidu da se njena tekstura i ukus menjaju dok je zamrznuta pa je najbolje da je iskoristite što pre.

Da li zamrzavati supu u porcijama?

-Zamrzavanje supe u individualnim porcijama ima nekoliko prednosti. Osim što će se supa u manjoj posudi ravnomernije zamrznuti, takođe će duže zadržati ukus i teksturu.

Da li se supa sme zamrzavati u plastičnoj posudi?

-Zamrzavanje u plastici je bezbedno, ali postoji više vrsta plastike i važno je izabrati onu pravu. Plastike koje u sebi sadrže polivinil hlorid (PVC), polikarbonat i polistiren nisu dobre za skladištenje hrane jer mogu da puknu dok su u zamrzivaču i tako u supu propuste hemikalije. Nabavite plastične posude pravljene upravo za svrhu skladištenja hrane u zamrzivaču.

Koji je najbolji način da zagrejete odmrznutu supu?

-Pre svega, supu iz zamrzivača prebacite u frižider da se odmrzne dan pre nego što želite da je iskoristite. Neposredno pre jela supu treba podgrejati na šporetu tako što ćete delimično odmrznutu supu sipati u šerpu i usuti tek toliko vode da prekrije dno. Supa treba da se podgreva na srednje jakoj vatri i potrebno je što češće mešati.

Da li se supa može odmrznuti pa ponovo zamrznuti?

-Američka služba bezbednosti i inspekcije hrane kaže da je ponovno zamrzavanje supe potpuno bezbedno, ali da pre ponovnog zamrzavanja supu treba podgrejati na 74°C.

Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi, Bag začin vam želi prijatan obrok!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap