Ljubitelji BAG začina su veoma vešti u kuhinji. Vole da kuvaju i biraju prave namirnice za svoje obroke. Zato se trudimo da sa vama često podelimo neki kulinarski savet, recept ili trik.
Voće sa peteljkama (jabuke, kruške) sadrži najveću količinu bakterija i prljavštine u osnovi drške i oko cveta. Zbog toga je nakon dobrog pranja hladnom vodom poželjno iseći oba kraja ploda.
Jagode, maline, borovnice, kupine takođe treba dobro oprati hladnom vodom, jer su izvor infekcije.
Voće i povrće sa korom (pomorandže, mandarine, bundeve, tikvice) takođe treba dobro oprati, a četkom ih protrljati, jer sadrže bakterije koje nam zbog nepravilnog pranja često padaju na ruke i usta.
Korenasto povrće (krompir, šargarepa) potrebno je potopiti u vodi nekoliko minuta, nakon čega se njegova kora trlja četkom.
Pranje salate
Zeleno povrće sa korom se potapa u hladnu vodu na nekoliko minuta i zatim se cedi. Postupak se ponavlja 2-3 puta. Zelenoj salati i kupusu uklanjaju se spoljni listovi pre pranja.
Paradajz i krastavac se peru hladnom vodom, a zatim prelivaju ključalom vodom.
Ako imate neki dobar savet koji želite da podelite sa nama pišite nam na našim društvenim mrežama!